Har du nogle gange tænkt på, om den ingeniør, der har konstrueret dit køleskab, også selv skal gøre et køleskab rent derhjemme? Vi er i hvert fald nogle gange ved at fortvivle, når der er kanter og hjørner, som det er svært at komme til at gøre rent, og når hylderne ikke er til at få på plads igen, når vi har haft dem ude for at vaske dem af. Eller hvad med din bil? De smarte fordybninger til mønter og småting er vældig nyttige, men de er ikke til at gøre rene!

Selv om der med garanti har været en designer på opgaven med at formgive både køleskab og bil, så er det nogle gange ligesom om, de ikke altid tænker så meget på brugeren som på, at det skal se smart ud. Her kommer den industrielle designer ind i billedet. Det er nemlig en person, der er trænet i at tænke design hele vejen rundt, om man så må sige: Hvordan bliver det lønsomt at fremstille et produkt, og hvordan formgiver vi det, så det både er flot at se på og brugervenligt i forhold til, hvad det skal kunne og med hensyn til rengøring og vedligehold. Med andre ord: Den industrielle designer laver funktionelt design, der fungerer fra produktion til forbruger.

Vil du se en masse eksempler på godt og funktionelt design, kan du prøve at gå ind på den omfattende hjemmeside https://www.teknikdele.dk/, hvor du kan finde alle mulige produkter til husholdningen, til underholdning og andet – og reservedele hertil. Her kan du for eksempel se robotstøvsugere, hvor der også er tænkt på, at hjørner i en stue sjældent er runde, og hovedtelefoner uden generende kanter og folder, som kan samle snavs.

Ikoniske designvirksomheder

Gennem tiden har nogle virksomheder skilt sig ud ved både et funktionelt og smukt design på deres produkter. Tænk blot på en klassisk folkevogn – den udstråler det, den er: En tilgængelig bil for de fleste, og samtidig løser den sin opgave eksemplarisk og er designet, så den stilmæssigt har kunnet holde gennem mere end 50 år, med de opdateringer, som tiden nu engang kræver.

Dansk møbeldesign er en anden form for funktionelt design, som har skilt sig ud gennem tiden. Både fordi møblerne opfylder deres funktion perfekt, og fordi de er enkle og smukke. Og på husholdningssiden har vi for eksempel Jydsk Telefons berømte telefonmodel 76E, som er designet af Jacob Jensen og udstillet på det amerikanske Museum of Modern Art som et eksempel på moderne, funktionelt industrielt design.