Industrielt og grafisk design – det lyder kompliceret, men vi vil her fokusere på nogle elementer af især det industrielle design, som viser, hvor vigtigt det er.

Industrielt design handler om design i flere dimensioner. Men hvad er industrielt design, og hvilke dimensioner tænker vi på?

Den ene dimension er funktion. Når en designer skal formgive et produkt, som skal produceres i industrien, inden det skal ud til forbrugeren eller bruges af professionelle mennesker, så tænker han eller hun først og fremmest i funktionen. Kan produktet løse sin opgave? Er det nemt at bruge? Kort sagt: er det funktionelt i forhold til, hvad man kan forvente?

Den anden dimension handler om udseende og tilpasning til de øvrige ting, som forbrugeren skal bruge i forbindelse med produktet. Designer man for eksempel ting til

Paris France Architecture Industrial Design Urban

hjemmekontoret, er det vigtigt, at de er smukke at se på og passer ind i et hjemligt miljø. Sammen med en flot poster kan smukt designede brugsredskaber til hjemmekontoret skabe en behagelig ramme for et arbejdsliv, der i stigende grad involverer, at vi arbejder hjemmefra. Selv om vi efter corona-nedlukningerne igen vil komme til at være mere på arbejdspladserne fysisk, vil mange stadig arbejde mere hjemme, end de ellers har gjort.

Den tredje dimension handler om produktionen af produktet. Den industrielle designer skal både tænke i, hvad produktet vil koste ude hos forbrugeren og ved fremstillingen. Det nytter ikke at skabe et fantastisk design, hvis det er så dyrt af fremstille produktet, at det ender med at blive usælgeligt. For den gode industrielle designer handler det således også om at vide noget om, hvordan produktionsprocesserne foregår, hvilke materialer, der er gode og økonomiske, og hvordan man kan producere i storskala, så man stadig har smukke og funktionelle produkter og produkter, der kan produceres til en konkurrencedygtig pris. Der stilles derfor også store krav til uddannelsen til industriel designer, som kan foregå flere steder i Danmark.