Vi tænker nogen gange på design som en særlig disciplin, der bliver trukket ind over et produkt eller et emne, hvis der skal gøres noget særligt ved det visuelt. Men design er alle vegne, fra mobiltelefonen over køleskabet til plakaten, som du finder på skuret ved busstoppestedet.

Ikke mindst her i Skandinavien er design en så integreret del af hele vort liv, at vi slet ikke tænker over det. Men også andre steder betyder industrielt og grafisk design meget. Tænk for eksempel på logoet for tøjmærket Lyle and Scott fra England, som med sin gule ørn er let genkendeligt, elegant og markant. Det sender et fint og genkendeligt signal om kvalitet og historie, og vi får positive tanker omkring det. Det er industrielt eller grafisk design, der fungerer.

Hele vejen rundt

Godt industrielt eller grafisk design fungerer hele vejen rundt. Hvis man tror, at design er et spørgsmål om ydre skønhed alene, så tager man fejl. Et vellykket industrielt design understøtter også et produkts funktion og er med til at give det en brand-værdi, som gør, at brugeren er stolt over at eje det. Eller det betyder, at brugeren føler, at netop dette produkt løser sin opgave godt og er bedre end alle andre.

Godt industrielt eller grafisk design har indflydelse på alt i vores hverdag. Synes vi, at den elektriske tandbørste ligger rigtigt i hånden, så vi kan børste vores tænder på en optimal måde? Er dørhåndtaget godt at holde fast i, og får vi en god følelse, når vi tager i døren? Det handler i sidste ende om, at der har siddet en industriel designer, måske fra Designskolen i Kolding, som har gjort sig tanker om, hvordan lige netop dette produkt kunne bringes til at fungere optimalt i forhold til det, det skal bruges til.

Vi har i Danmark og i hele Skandinavien en stolt tradition for godt design. Tænk på den gamle SAAB-bil, som mindede os om, hvad fabrikken egentlig producerede – nemlig fly. Man sad i et cockpit i den bil, og især i de tidligere modeller var der mindelser om flyenes aerodynamiske udseende og funktion. Eller en Nilfisk højtryksspuler, som bare skiller sig ud i forhold til konkurrenterne udefra, hvor funktionen ikke altid kombineres med et elegant design. Der er rigtig mange eksempler på den type produkter, hvor vi her har kælet for designet og har været i stand til at få design og funktion til at gå op i en højere enhed.

Det er vigtigt, at vi herhjemme holder fast i vores gode tradition for et godt og funktionelt grafisk og industrielt design. Det giver os et unikt fortrin frem for mange andre lande. Vi kan kun fastholde den position ved at prioritere de kreative fag helt fra folkeskole til slut-uddannelse, så det vil vi advokere for, hvor vi kan.